Miért válasszuk?

Régóta érdekelnek a vitorlások, régi vagy korunkbeli az nem számít, csak vitorlás legyen. Szeretem a vizet és lenyűgöz az a tudat, hogy szárazföldi teremtményekként vízre szállunk egy teknőben, amire fel vannak húzva a nagymama vászonjai egy árbocra és a szél erejével haladunk kitéve magunkat és a hajót a természet viszontakságainak.

Ezen a kurzuson a jelentkezőknek lehetőségük van bepattanni egy igazi vitorlás hajóba és akció közben elsajátítani a hajó kötélzetének kezelését. Az oktatás természetesen az alapokkal kezdődik, melyeket szárazföldön sajátítunk el, mint például csomók, kötélrend, hajó részei, hajó felkészítése, stb. Mindezekre nagyon oda kell figyelni és esetleg egyik kézzel jegyzetelni, míg a másikkal csomózik az ember, mert ezek rendkívül fontos dolgok, ha valaki hamar meg szeretné tanulni a vitorlás kezelését. Érdemes odafigyelni az oktatóra, mert nagyon érti a dolgát, viszont nem szereti ismételgetni magát, de hát ez legyen a legnagyobb bajunk, nem igaz?

Én az őszi félévben jártam erre a kurzusra és az elején, mikor ki tudtunk menni, akkor vízre is szálltunk, amint tehettük, ezért az elméleti oktatásra kevesebb idő jutott, de végül is a gyakorlatban is meg lehet tanulni mindent szépen, csak az embernek eleinte kicsit lassan bootol a rendszer a fejében. A tavaszi félévben nyilván az elején lenne az elméleti oktatás része és csak a jobb idő beköszöntével szállnának a hallgatók vízre. Feltehetőleg jobb az, ha az ember először megismeri elméletben a dolgokat, de ez az én véleményem. Az, hogy melyik félévben érdemes felvenni és kinek mi a jobb tanulási időszak azt döntse el mindenki maga. Hatalmas élmény elsőnek beszállni a hajóba és megtapasztalni, hogy milyen is vitorlázni, milyen az, mikor a vitorlába kap a szél és megindul a hajó. Semmihez sem fogható élmény volt számomra, amit fokozott a hétről hétre gyarapodó tudás, így mindig jobban és jobban tudtuk kezelni a hajót.

Mindent összevetve egy izgalmas és érdekes kurzus, ahol egy nem épp hétköznapi, sőt tovább megyek, egy menő dologgal találkozhatnak a hallgatók. Na jó szelet minden kedves ide látogatónak!

Keresztes Milán Dávid
képalkotás