PÜNKÖSDI VIGADALOM

SZEGED 2003. június 7 – 8 - 9.

Halászlé bográcsban Birkapaprikás
Szegedi halászlé Roosevelt tér Birkapaprikás

FOTÓALBUM '99

Pünkösd ünnepe népünk tudata szerint igazában a tavasz teljesedése, ami húsvét után számított ötvenedik napraesik.
Már vigíliája, vagyis pünkösd szombatja is félünnep. A múlt században ezen a napon még általános volt hajnalban, vagy pünkösd szombatján este a Tiszában való fürdés, hogy elkerülje a fürdőzőt minden betegség. A lányok is megfürödtek ilyenkor a Tiszában. Se menet, se jövet, se fürdés közben egy szót sem szóltak, abban a hiszemben, hogy így nem fog rajtuk semmiféle rontás, igézés. Fürdés után pedig a füzek lombjai alatt fésülködtek meg.

Régi szőregi hiedelem szerint pünkösd éjszakáján a boszorkányok karikában szoktak táncolni. Ez a karika a boszorkányok tánchelye. Itt még a fű sem zöldell ki, meg van égve. Aki belelép, gyógyíthatatlanul megbetegszik. A bűbájosok pünkösd hajnalán "harmatot húznak". Ez a boszorkányok vize.

A kiszomboriak az ünnepen kenyeret szoktak elégetni. Hamuját a gabonaföldre szórták, hogy az aratás gazdag legyen.

Pünkösdi rózsát szoktak a mosdóvízbe szórni, hogy egészségesek legyenek.

Kislányok bíboros ünneplő ruhákban, a királynő pedig csinos, fényös koronát is hordott. A csoportban is mindannyian szép rózsakoszorút hordtak a fejükön. Dicsértessék a Jézus Krisztus - köszöntéssel léptek be a házakhoz. Szabad-e pünkösdölni? S ha igent mondtunk, szép csöndes hangon énekeltek.

A pünkösdölés hagyománya napjainkban már csak Tápén és elvétve a tanyákon él, de a század elején még Alsóvároson is ismerték.

A pünkösdi táplálkozással kapcsolatos, hogy néhol már ősszel koszorúba font gesztenyét tesznek a verembe, hogy pünkösdkor a ház előtt vagy az utcán fogyasszák el. A Pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése: báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender.

A három napos "PÜNKÖSDI VIGADALOM" a népi hagyományokat mutatja be az érdeklődőknek. A táj jellegzetes étel-nyersanyagaiból, a pünkösd étkezési szokásait felhasználva készülnek a Roosevelt téren felállított bográcsokban az ételek:

Bográcsos halászlé, Bográcsban sült hal, Bográcsos birkapaprikás, Pünkösdi cseresznyés lepény...


A "PÜNKÖSDI VIGADALOM" MÛSORTERVE

Június 8. vasárnap:

 08:00 TISZAI HALFÖZŐ VERSENY A Roosevelt téri Halászcsárda előtt a téren.
10:00 -Pünkösdölés: tárogató muzsikával gyermek pünkösdi királyné lovas kocsis városjárása, mondókákkal, versekkel, zenével.
12:00 “Jó ebédhez szól a nóta…”a Fehértói Halászcsárda Cigányzenekara játszik Csicsó Győző vezetésével
14:00 A halászléfőző verseny értékelése, a díjak átadása
Délután térzene
19:00 GUMIMACIK Szórakoztató gyerekműsor
21:00 Divatbemutató ROSEMARI DIVATISKOLA Szegedi Tagozata Tóth Csabáné tagozatvezető vezetésével
22:00 Hastánc előadja a NADA Hastánciskola Sípos Réka vezetésével

Június 9. hétfő:

10:00 Pünkösdölés: tárogató muzsikával gyermek pünkösdi királyné lovas kocsis városjárása, mondókákkal, versekkel, zenével.
10:00 Gyermekjátékok
11:00 Halászlé, sült halak árusításának kezdete
12:00 “Jó ebédhez szól a nóta…”a Roosevelt téri Halászcsárda Cigányzenekara játszik ifj. Rácz Lajos vezetésével
Délután térzene
19:00 Szórakoztató műsor
21:00

Divatbemutató ROSEMARI DIVATISKOLA Szegedi Tagozata Tóth Csabáné tagozatvezető vezetésével

22:00 Hastánc előadja a NADA Hastánciskola Sípos Réka vezetésével
A bográcsokban három napon keresztül folyamatosan készülnek az ételek.

ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA
6720 SZEGED Roosevelt tér 14. Tel: +3662 424-111, Tel/Fax: +3662 424-333
A MŰSOR ÉS KÉPEK : http://www.autoinfo.hu/ettermek
A rendezőség a változtatás jogát fenntartja.


AUTOINFO HUNGARY
kipper@autoinfo.hu