Óriásbogrács világrekord

Szeged, Cora Hipermarket, 1999. november 14.

A Cora Hipermarket parkolójában készítették el Szeged legjobb szakácsmesterei 1999 november 14-én a világ eddigi legnagyobb gulyáslevesét. A rekordkísérlet sikerült, s így a Guiness rekordok Könyvébe is helyet kapott.
A bogrács, amelyben a szegedi gulyás elkészült Domaszéken készült.1700 literes; ez a világ eddigi legnagyobb főzőedénye, s külön erre az eseményre készíttették. Mivel több mázsa súlyú, ezért csak daruval lehetett mozgatni. A bográcsba 3400 adag leves készült.
A bogrács felmelegítéséhez, illetve a leves megfőzéséhez 30 mázsa akácfára volt szükség. A tűz meggyújtásában, kordábantartásában és eloltásában a Szegedi Tűzoltóság emberei segédkeztek.
Az óriási bográcsban fővő leves kavargatása óriási fakanalat is igényelt. Mindhárom szakács egy-egy 3.5 méter hosszú kanállal kevergette a gulyást.
A három szakács megbeszélést tart. A képen balról jobbra Feil Tibor, Frank Sándor és Faragó Sándor mesterszakácsok.
Számos kukta segédkezett a hozzávalók összeállításában és a gulyás elkészítésében. Mind a Roosvelt téri halászcsárda, mind a Kék Csillag étterem, valamint a Szeri csárda szemlélyzete is besegített.
Az óriás gulyásleves ezt a gyönyörű piros színét a hírös szögedi pirospaprikától nyerte.
Feil Tibor a Roosvelt téri halászcsárda mesterszakácsa és Frank Sándor az üzlet vezetője.
Frank Sándor mesterszakács és Faragó Sándor a Roosvelt téri halászcsárda konyhafőnöke.
A máglyányi tüzifa sokszor 5-6 méterre felcsapó lángokkal nyaldosta a bogrács szélét.
A bemutató asztalokon a magyaros bőség, az alföld jellegzetes fűszerei és az elkészíthető ételekhez kínált borok voltak kiállítva.
A gulyás mesterei a végső simításokat végzik a gőzőlgő bogrács mellett. A több mint 3000 adagnyi gulyás elkészítése nemcsak a mesterség beli tudásukat tette próbára, mert a fővő étel kevergetése bizony nem volt könnyű munka.


A hideget elviselhetőbbé tette, hogy pár méterrel odább mosolygós, kedves hölgyek forralt bort és forró teát mértek.
Ferenczi Dezső a Roosvelt téri halászcsárda üzletvezetője is besegített az óriásgulyás kiosztásában a nagy tömeg kielégítése érdekében.
Illés Mihályné a Fehértói Halászcsárda konyhafőnöke is rész segédkezett a rekord megdöntésében.
Az óriásgulyás megfőzése után a helyszínt biztosító tűzoltók vízágyúval oltották el az akácfamáglyát.
A Guinness Rekord Óriásgulyás megfőzése után Frank Sándor riportot adott a Cora Hipermarketen belül a Rádió 88 adásában, mely végén ajándékot is kapott.
Ezt a nem mindennapi mennyiségű /3400 adag/ gulyást azok fogyaszthatták el, akik 1999. november 14-én a Cora Hipermarketben a vásároltak, és a fizetéskor a páros számú pénztáraknál fizettek. Ők "gulyásjegyet" kaptak ajándékba, melyet a parkolóban felállított sátrakban beválthattak.

Itt még csak a vendégseregre váró személyzetet és tálalóasztalokat láthatjuk. Már csak a vendégek hiányoznak!
A már kiadagolt, ízletes gulyásleves. A kép magáért beszél.


Mi került a bográcsba?
Az előkészített fúszerek Delikát Zöldpaprika Burgonya Pirospaprika Fokhagyma Paprika Zöldségzöld Bors Kóstoló
A hozzávalók
Marhalábszár450 kg
Füstöltszalonna15 kg
Zsír30 kg
Burgonya / kockára vágva /300 kg
Vöröshagyma300 kg
Fokhagyma6 kg
Zöldség25 kg
Répa25 kg
Paprika20 kg
Paradicsom20 kg
Zöldségzöld200 csomó
Zellerzöld 50 csomó
12 kg
Bors2 kg
Kömény2 kg
Delikát5 kg
Őrölt paprika8 kg
Őrölt erős paprika1 kg
Csipetke30 kg

További emlékezetes képek


1. kép 3. kép 5. kép 7. kép 9. kép 10. kép 13. kép 14. kép 15. kép 105. kép 18. kép 21. kép 22. kép 23. kép 24. kép 25. kép 26. kép 27. kép 28. kép 31. kép 32. kép 33. kép 35. kép 36. kép 39. kép 40. kép 41. kép 42. kép 97. kép 98. kép 99. kép 104. kép 43. kép 44. kép 45. kép 46. kép 47. kép 50. kép 51. kép 106. kép 107. kép 109. kép 110. kép 112. kép 113. kép 114. kép 115. kép 52. kép 53. kép 54. kép 55. kép 60. kép 61. kép 62. kép 63. kép 64. kép 116. kép 117. kép 118. kép 66. kép 67. kép 73. kép 119. kép 121. kép 122. kép 123. kép 124. kép 125. kép 74. kép 75. kép 77. kép 81. kép 82. kép 83. kép 84. kép 88. kép 89. kép 90. kép 94. kép 95. kép

AUTOINFO HUNGARY
kipper@autoinfo.hu